Computer problemen? Meld het direct
Dan lossen wij uw probleem snel voor u op
Virus controle en verwijdering
Helaas komt het steeds vaker voor dat er ongemerkt op uw computer, laptop, enz.. malware wordt geïnstalleerd.
Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software en is alleen maar bedoeld om anderen te schaden.
De meeste mensen noemen dit een virus, maar dat is slecht één van de vele verschillende vaianten van malware.
De meest voorkomende vormen van malware zijn:
Computerworm
Een computerworm is een zichzelf vermenigvuldigend computerprogramma, werkt zelfstandig en maakt gebruik van gaten in de beveiliging om zich te vermeerderen. De computerwormen hebben als voornaamste doel de bestanden op uw computer te beschadigen, uw persoonlijke gegevens te stelen en door te sturen.
Trojan Horse
Een trojan is een klein programma dat stiekem op uw pc een ingang maakt, zodat kwaadwillende toegang krijgen tot uw computer, via internet.
Deze trojans worden meestal door de gebruiker zelf gedownload, ze zitten namelijk vaak verstopt in gratis programma's, plaatjes, filmpjes, cracks, enz.. Ze hebben als doel uw persoonlijke gegevens te verkrijgen of te verwijderen, of uw computer te misbruiken om bijvoorbeeld spam te versturen.
Ransomware en Cryptoware
Ransomware is kwaadaardige software die een computer blokkeert of bestanden versleutelt (cryptoware).
Pas als je losgeld (ransom) betaalt "zou je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken".
De Nederlandse term is daarom ook gijzelsoftware.
Deze software komt meestal binnen via een mail met een bijlage. Deze mails zien er vaak bedriegelijk echt uit en ze misbruiken hiervoor de logo's en gegevens van bijvoorbeeld KPN, bol.com, PostNL, Intrum Justitia, enz.. Als men vervolgens de bijlage opent worden alle persoonlijke of zakelijke bestanden (foto's, documenten, facturen, database, enz..) in razend tempo versleuteld, op alle drive letters, Dus ook op de aangesloten externe harde schijven, USB Sticks en NAS servers in het netwerk. Als alle bestanden dan zijn versleuteld met bijvoorbeeld het CTB-Locker virus, krijg je een melding op het beeldscherm dat de bestanden zijn versleuteld en dat je zoveel uur de tijd hebt (met een aftelklok) om te betalen in Bitcoins, anders zullen de bestanden definitief versleuteld blijven.
De politie en de meeste ICT-ers adviseren echter om niet te betalen. Hiermee beloon je de cybercriminelen en zullen deze ook doorgaan met het besmetten van computers. Tevens is het nog maar de vraag of je na betaling ook echt de sleutel krijgt om de encryptie van al je bestanden ongedaan te maken.
Echter als men geen (recente) back-up heeft gemaakt, is er sprake van een heel groot probleem, gezien de versleuteling meestal niet ongedaan is te maken zonder de sleutel. Daarom nogmaals, maak altijd regelmatig back-up !! en houd deze altijd gescheiden van de PC of laptop.
Er zijn ook andere varianten van ransomware, zoals bijvoorbeeld het zogenaamde politievirus. De doelstelling van de cybercriminelen is hierbij echter hetzelfde.
Als je betaald geven we de computer weer vrij. Deze variant is echter minder ingrijpend en (momenteel) relatief makkelijk te verwijderen.
Spyware
Spyware is spionagesoftware die er erop gericht is persoonlijke informatie en surfgedrag van gebruikers te verzamelen en deze informatie via internet of een ander computernetwerk te verspreiden.
Meestal geeft u zonder dat u het beseft toestemming. Door het accepteren van de voorwaarden bij sommige gratis software, gaat u meestal ook akkoord met het verstrekken van uw persoonlijke informatie en surfgedrag aan derden.
Adware
Adware is vaak een onderdeel in gratis software die ervoor zorgt dat de makers reclame kunnen tonen als u die software gebruikt.
Hier is op zich niets verkeerd aan, maar als die software dan ook popup-vensters gaat tonen in andere programma's, uw startpagina wijzigt of ook informatie over u gaat verzamelen, dan gaat het verdacht veel op malware lijken.
Rootkit
Een rootkit is software die hackers volledige toegang geeft tot uw computer. Een rootkit maakt gebruik van lekken in de software en nestelt het zich diep in het besturingssysteem, waardoor het besturingssysteem instabiel wordt en is zelden te verwijderen zonder het besturingssysteem te beschadigen. Een virusscanner is meestal kansloos wanneer u te maken heeft met een rootkit.
De beste preventie is uw computer steeds te voorzien van de laatste (beveiligings)updates.
Phishing
Phishing is de verzamelnaam voor alle activiteiten (mail, internet of telefoon) waarmee criminelen u proberen persoonlijke informatie te ontfutselen.
Met deze informatie kan vervolgens fraude met internetbankieren, creditcards of uw identiteit worden gepleegd.
URL-spoofing
URL-spoofing is het nabootsen van de URL (unieke bestandsnaam of bestandslocatie) van bijvoorbeeld een bank, zodat u als gebruiker denkt de echte site te bezoeken, terwijl de URL die van een crimineel is.
Het nabootsen kan bestaan uit spelfouten in het webadres, of het gebruik van letters uit een andere taal die lijken op die van het oorspronkelijke adres.
Computervirussen
Computervirussen zijn kleine programma's die zich meestal verspreiden naar andere computers via een bijlage in een e-mail.
Een virus kan u bestanden beschadigen of zelfs wissen en uw e-mailprogramma misbruiken om e-mails met virussen te verspreiden.
Hierdoor kan u worden geblokkeerd bij uw internet provider.
Keylogger
Een keylogger is een programma waarmee toetsaanslagen en muisbewegingen worden opgeslagen in een bestand en eventueel worden verstuurd naar een kwaadwillende. Deze is dan in staat om met de vastgelegde informatie al uw computerhandelingen na te bootsen en op zoek te gaan naar bepaalde informatie zoals creditcard nummers, wachtwoorden of andere codes.
Rogueware
Deze malware is misleidende software die op agressieve wijze met kleurrijke popups valse waarschuwingen en meldingen geeft dat er van alles mis is met uw computer. Volgens deze software staat uw computer vol met virussen, trojans, rootkits of zitten er allerlei fouten in Windows of het register.
Vervolgens kunt alle problemen oplossen door te betalen of hun product te kopen.
Niet dus !! U bent alleen uw geld kwijt en de malware blijft op uw computer staan.
Deze vorm van Malware komt steeds vaker voor en de kans dat uw computer besmet wordt met Rogueware is dan ook erg groot.
Meest voorkomend risico zijn momenteel de zogenaamde Drive-by downloads.
Drive-by downloads zijn besmettingen die u oploopt tijdens het surfen en bezoeken van besmette websites.
Deze websites zijn gehackt en vervolgens voorzien van malware, zonder dat de webmaster hier iets van heeft gemerkt.
Zelfs heel bekende websites is dit inmiddels overkomen, met de nodige slachtoffers van dien.
Maar ook via de telefoon loopt u kans op een variant van Rogueware.
U krijgt dan een nep telefoontje van zogenaamd Microsoft (Windows) dat er problemen zijn met uw computer, en dat ze u hierbij willen helpen.
Gaat u maar achter de computer zitten, enz.., enz... Niet doen dus ! Ze veroorzaken alleen maar problemen en zijn op uw geld uit.
Hoe malware herkennen ?
Vreemde popups en programma's die om geld vragen herkent u natuurlijk makkelijk, maar diverse malware wil graag zolang mogelijk onopgemerkt blijven om op de achtergrond het systeem verder te infecteren, persoonlijke informatie te vergaren, spam te versturen, zich te vermeerderen, enz..
De volgende symptomen kunnen dus een gevolg zijn van malware:
- Automatische Windows-update werkt niet meer
- Beveiligingscentrum, firewall en / of virusscanner zijn uitgeschakeld
- De beveiliging van uw browser is aangepast
- Computer en internet wordt trager en trager
- Startpagina is verandert
- Inlogscherm of bureaublad is verandert
- Onverklaarbare foutmeldingen bij het opstarten van de PC
- Mappen of persoonlijke data zijn verdwenen
- Snelkoppelingen zijn verdwenen of openen met een verkeerd programma
- Vreemde snelkopelingen of waarschuwingen
- Enz...
Hoe kunt u de risico's beperken
De enige manier om dit risico volledig te vermijden, is niet te internetten of te mailen en geen externe apparaten aan te sluiten, maar daar heeft u natuurlijk de computer niet voor aangeschaft. Dus let steeds op het volgende :
- Zorg ervoor dat u een actuele bijgewerkte virusscanner heeft
- Zorg ervoor dat alle software (beveiligings) updates steeds worden geïnstalleerd
- Controleer of uw firewall goed is ingesteld
- Controleer of de beveiliging in uw browser goed is ingesteld
- Open geen bijlage in de mail indien u deze niet verwacht (ook niet van bekenden)
- Geef geen toestemming voor iets, als u niet weet wat het is
- Lees de voorwaarden van gratis software en let op de vinkjes
- Controleer elke extern apparaat op malware met uw virusscanner
- Zorg dat uw draadloos netwerk goed beveiligd is
- En maak altijd regelmatig een back-up !!
Mocht het u toch zijn overkomen dat u malware heeft binnengehaald op uw computer, dan kan DigiWaard u natuurlijk helpen.
DigiWaard is gespecialiseerd in het verwijderen van malware.
Wij verwijderen de malware, herstellen Windows en de beveiliging, schonen het register, herstelpunten en de harde schijf, vernieuwen de boot instellingen, installeren de essentiele updates en geven u tips om het mogelijk te voorkomen.